השף שי דרורי מבשל לכם
מנות מהמטבח הפורטוגלי
Sardinhas em azeitea
דגי סרדין בשמן זית
הסרדינים הם אחד מסמליה של התרבות הפורטוגלית.
הם ללא ספק הדג הבלתי מעורער של המטבח הפורטוגלי.
השף שי דרורי יצא להריח דגים ברחובותיהם של ערי
פורטוגל והוא הצליח לפתור את החידה עתיקת היומין –
דייג אוהב דגים?
אם הוא מפורטוגל אז בטוח שכן!
הסרדין אומנם קטנטן אבל עם טעם ענק.
קצת על סרדינים ודגים בכלל:
את הסרדינים ניתן להריח על הגריל כמעט בכל פינת רחוב, במיוחד בפסטיבלי הקיץ, ואם לא שם אז לא תוכלו לפספס אותם מוצגות יפה בשלל המזכרות מקרמיקה בכל חנות. התעשייה הענפה של המזון המשומר כמובן שלא פסחה עליהם והיום ניתן למצוא מבחר גדול מאוד של מותגים המציעים סרדינים משומרים בקופסאות פח מרהיבות ביופיין המהללות את יורדי הים המביאים את הדגה ישר אליכם הביתה.
כל מי שיפתח ספר מתכונים של המטבח הפורטוגלי יווכח לגלות שהסרדינים אומנם הם הדג השולט אך הוא לחלוטין חולק את הכתר עם שלל הדגה אשר לחופיה של פורטוגל. גילינו שהדבר החשוב בחגיגה הקולינארית של המטבח בפורטוגל זה הביחד.
יחד בבישול. יחד בקדרת הסרדינים המטוגנים. יחד בהרמת הכוסית. לחיים.
מתכון לדגי סרדין בשמן זית
מצרכים:
20 סרדינים מפולטים ללא ראש וזנב
200 גר’ מלח אטלנטי גס
שמן זית
1 תפוז לא מקולף פרוס לפרוסות דקות
3 ענפי טימין טרי
גרגירי פלפל אנגלי
2 פלפל צ’ילי פרוסות דק
גרגירי פלפל אנגלי
2 פלפל צ’ילי פרוסות דק
3 שיני שום פרוסות
אופן ההכנה:
שלב ראשון: הכנת הדגים
מפזרים מלח גס בשכבה אחידה על מגש.
מייבשים עם נייר מגבת את פילה הסרדינים ומניחים על שכבת המלח כשצד העור פונה כלפי מטה.
מכניסים למקרר למשך חצי שעה.
אם לא ביקשתם מהמוכר בשוק סרדינים מפולטים – פילוט סרדינים פשוט ואינו דורש כלים מיוחדים.תוכלו לפלט אותם בצורה הבאה:
החזיקו באצבעות יד אחת את ראש הסרדין ובעזרת שתי אצבעות ביד השנייה אחזו את האידרה
הצמודה לראש הדג והעבירו את האצבעות לכיוון הזנב – כך תפרידו את הבשר מהאדרה.
פילה הסרדין ייפרס לצדדים – משכו את האידרה החוצה והסירו את הראש -כעת קיבלתם "פרפר"
של פילה הסרדין. בעזרת סכין הפרידו את ה"פרפר" לשני חלקים של פילה ובעזרת סכין הסירו את
הזנב.
שלב שני: סידור המנה
בתוך כלי חרס מוזגים מעט שמן זית ומפזרים כמה פרוסות שום וצ'ילי.מוציאים את התבנית עם הדגים מהמקרר.
מסלקים את עודפי המלח ומנגבים בנייר מגבת. הפילה של הסרדין יהיה מעט קשיח בגלל שהוא נכבש קלות והמלח ספח את המים.
מסדרים את הסרדינים בשכבה אחידה ומעל שמים פרוסת תפוז וענף טימין.
מפזרים שוב פרוסות שום וצ'ילי ואת הפלפל האנגלי. כך ממשיכים לסדר בשכבות.
לבסוף מוזגים שמן זית איכותי ומכסים את הכל.
ממתינים בסבלנות חצי שעה ומגישים יחד עם פרוסת לחם מחמצת קלוי מרוח בחמאה.